Treceți la conținutul principal

Parodontoza: preventie si tratamente




Parodontoza este o boala inflamatorie cronica complexa a tesuturilor din jurul dintilor. Aceasta afectiune stomatologica duce la distrugerea oaselor care sustin dintii Si, ulterior, la pierderea dintilor. Parodontoza mai este cunoscuta si sub denumirea de boala parodontala.

Principala cauza a aparitiei parodontozei este placa dentara, pelicula compusa din bacterii, care infecteaza tesutul moale si dur al dentitiei, reprezentat de gingii, ligamente dentare si osul alveolar.

Vizitele regulate la dentist ne tin departe de boala si de tratamente prea costisitoare

Parodontoza, pentru a putea fi diagnosticata sau prevenita, necesita consult stomatologic periodic. Este indicat sa ne prezentam la dentist imediat ce observam primele simptome, adica imediat ce gingiile noastre sângereaza, chiar daca nu este vorba de parodontoza.

Medicul dentist verifica daca exista placa dentara sau tartru. Pentru verificare, medicul dentist poate folosi o sonda de metal pentru a masura adancimea santului gingival, a canalului dintre gingii si dinti. Masuratorile pot ajuta la stabilirea gradului de parodontoza.

Cum prevenim aparitia parodontozei?

Daca vrem sa ne mentinem dintii sanatosi si sa prevenim aparitia parodontozei, atunci trebuie sa acordam o mare atentie igienei dentare. Astfel, trebuie sa ne periem corect de minim doua ori pe zi: dimineata si seara, trebuie sa schimbam periuta de dinti la primele semne de deteriorare si trebuie sa folosim, din cand in cand, ata dentara si apa de gura. In plus, trebuie sa mergem la dentist regulat pentru examinari. Este mult mai sanatos si mai putin costisitor sa previi decat sa tratezi.

Atentie! Acesta sunt simptomele care prevestesc aparitia parodontozei:
  • Dintii devin mobili
  • Respiratia este urat mirositoare si persistenta
  • Gingiile sunt tumefiate si sangereaza
  • Exista o senzatie de durere la mestecarea alimentelor sau la contactul cu alimente reci sau fierbinti

Cum tratam parodontoza?

Parodontoza se trateaza in functie de evolutia si stadiul ei.

In stadiul I, cel de sangerare, parodontoza se poate trata prin igiena eficienta, detartraj Si periaj profesional si monitorizare la medicul dentist. Boala are peste 98% sansa sa fie oprita si eliminata.

Stadiul II, cel in care gingiile sunt tumefiate. In acest stadiu este nevoie de tratament medicamentos local. Boala in acest stadiu este are peste 85% sa fie reversibila.

Atunci cand respiratia urat mirositoare este persistenta, stadiul III, metodele de tratare indicate sunt: chiuretaj subgingival, analizele microbiologice, tratamentul cu antibiotic. Boala are peste 60% sanse sa fie reversibila si peste 95% sanse sa stagneze.

Stadiul IV, cel in care dintii sunt mobili. Ca tratament, optiunile sunt chirurgia regenerativa si observatiile clinice de durata. Sansa de stagnare a bolii >75%.

Stadiul V, caderea dintilor. Acest stadiu poate fi tratat prin operatii chirurgicale cu aditie osoasa. Sansa de stagnare a bolii peste 50%. In functie de nivelul de pierdere al dentitiei, putem vorbi de implanturi sau proteze.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sistemul de implant multiplu Straumann® Pro Arch a fost introdus în premieră în România

În premieră în România, Dent Estet introduce sistemul premium de implant multiplu Straumann® Pro Arch, care oferă un zâmbet complet în doar 24 de ore! Straumann® Pro Arch reda în proporție de 99% funcționalitatea și estetica naturală a zâmbetului. Sistemul premium de implant multiplu Straumann® Pro Arch este de fapt o lucrare fixă, montată cu ajutorul a 4-6 implanturi inserate în unghiuri și poziții strategice. Sistemul este recomandat persoanelor care și-au pierdut majoritatea dinților sau celor care au dinții prezenți compromiși și irecuperabili. Este alternativa ideală pentru proteza dentara. La DENT ESTET, până pe 31 august, pachetul Straumann® PRO Arch Implant System are mai multe beneficii: Reducere pe ambele arcade, atât pe 4 implanturi, cât și pe 6 implanturi Ghid chirurgical inclus Vindecare rapidă cu tehnologia PRGF Voucher de 1500 de euro pentru lucrarea protetică finală din zirconiu sursa: https://www.eva.ro

Infografic - 7 informatii fascinante despre dinti

Stiati ca smaltul dentar este cea mai dura substanta din corp? Stiai ca osteoporoza, diabetul si unele boli cardiovasculare sunt asociate cu sanatatea orala ? La fel ca amprentele, nu exista doi dinti identici. Stiai ca adultii au 32 de dinti, pisicile 30, iar cainii 42?

Studiu: 47% dintre copiii pana in 6 ani au nevoie de tratamentul cariilor dentare

Studiul realizat de o clinica de stomatologie pentru copii a fost facut pe 30.000 de pacienti din Romania, in mare parte din mediul urban, de-a lungul a doua perioade comparative de doi ani, respectiv 2014-2015 si 2016-2017, cu scopul de a masura impactul campaniilor de informare si educare a populatiei cu privire la importanta preventiei si tratarii din timp a afectiunilor dentare in randul copiilor. In perioada 2016-2018, numarul copiilor pana in varsta de 3 ani dusi pentru prima data la medicul dentist este de 3 ori mai mare fata de 2014-2015, iar 47% dintre copiii pana in 6 ani au nevoie de tratamentul cariilor dentare  De doua ori mai multi copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani au beneficiat de tratamentele de preventie a cariilor. Printre cele mai dese probleme care apar la copiii de pana in 12 ani sunt cariile urgentele detare, problemele ortodontive, dar si afectiuni care necesita tratamente complexe. Sursa informatii: https://www.news.ro