Treceți la conținutul principal

Totul despre tratamentul de canal



Din cauza miturilor si conceptiilor gresite ce insotesc aceasta procedura, foarte multe persoane evita tratamentul de canal. Afla mai jos raspunsuri la cele mai frecvente intrebari puse de catre pacientii care necesita un tratament de canal.

Dintii, desi sunt tari in exterior, sunt umpluti cu tesuturi sensibile, pe care dentistii le numesc pulpa. Daca aceasta pulpa se infecteaza, din cauza unei carii sau chiar a unui mici fisuri pe suprafata dintelui, aceasta poate provoca un abces dureros care trebuie tratat. Chiar si o infectie a unui dinte iti poate pune sanatatea in pericol, deci este esential sa te tratezi din timp. Tratamentul acestui abces in canalele radiculare ale dintilor este de obicei tratamentul de canal.

Cum stiu ca am nevoie de tratament de canal?
Exista cateva simptome universale care pot indica faptul ca ai nevoie de un tratament de canal:
  • Sensibilitate crescuta la cald sau rece pe un anumit dinte.
  • Durere.
  • Pigmentarea dintelui intr-o nuanta cenusie.
  • Prezenta unei umflaturi pe gingie, in dreptul unui dinte.

In unele situatii, daca nu exista niciun fel de simptomatologie, este nevoie de un examen clinic si de o radiografie dentara. Medicul dentist este cel care determina acest lucru.

Cum se realizeaza tratamentul de canal?
Ca si in cazul mai multor proceduri dentare, primul pas al tratamentului de canal este de a anestezia zona. Apoi, medicul dentist va indeparta toata pulpa infectata. Adultii nu au nevoie de pulpa deoarece dintele poate primi nutrienti din tesuturile din jur. Dupa indepartare, urmeaza sigilarea zonei cu pasta pentru obturatie.
Pasul final al procedurii este crearea si plasarea unei coroane peste dintele afectat. Aceasta coroana, la fel ca o umplutura obisnuita, se va potrivi cu nuanta naturala a dintilor si va sigila dintele pentru a impiedica bacteriile sa provoace probleme. In cateva zile, dintele va fi ca nou!

Cat timp voi fi amortit dupa procedura?
Anestezia, in general, persista aproximativ 2-3 ore dupa interventie. Este interzis consumul de alimente imediat dupa interventie.

Ce alternative exista pentru tratamentul de canal?
Atunci cand pulpa este infectata, nu sunt decat trei solutii: rezectie apicala, operatie prin care se indeparteaza infectia de la varful dintelui, tratamentul de canal si extractia dentara.

Daca iau antibiotice, scap de problema?
Antibiotecele nu rezolva problema! Bacteriile vor ramane pe canalul dentara si in osul alveolar. Pentru a rezolva corect si de durata situatia, pacientul trebuie sa recurga la una din variantele mai sus prezentate.

Doare? 
Dentistul va folosi o anestezie locala si ar trebui sa simtit doar un usor disconfort. Dupa ce efectul anesteziei dispare, la fel, ar trebui doar sa simtiti un usor disconfort cel mult 3-4 zile.

Se va schimba culoarea dintelui?
Este posibil ca dintele sa isi schimbe putin culoarea in timp, insa nu va ingrijorati, se poate albi la cabinetul stomatologic destul de usor.

Cat costa tratamentul de canal?
Costul tratamentului de canal variaza in functie de dintele pe care se realizeaza interventia, de complexitatea interventiei si de specialistul care realizeaza procedura (generalist sau endodont ). Aceste costuri se situeaza intre 200 lei si 900 lei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sistemul de implant multiplu Straumann® Pro Arch a fost introdus în premieră în România

În premieră în România, Dent Estet introduce sistemul premium de implant multiplu Straumann® Pro Arch, care oferă un zâmbet complet în doar 24 de ore! Straumann® Pro Arch reda în proporție de 99% funcționalitatea și estetica naturală a zâmbetului. Sistemul premium de implant multiplu Straumann® Pro Arch este de fapt o lucrare fixă, montată cu ajutorul a 4-6 implanturi inserate în unghiuri și poziții strategice. Sistemul este recomandat persoanelor care și-au pierdut majoritatea dinților sau celor care au dinții prezenți compromiși și irecuperabili. Este alternativa ideală pentru proteza dentara. La DENT ESTET, până pe 31 august, pachetul Straumann® PRO Arch Implant System are mai multe beneficii: Reducere pe ambele arcade, atât pe 4 implanturi, cât și pe 6 implanturi Ghid chirurgical inclus Vindecare rapidă cu tehnologia PRGF Voucher de 1500 de euro pentru lucrarea protetică finală din zirconiu sursa: https://www.eva.ro

Infografic - 7 informatii fascinante despre dinti

Stiati ca smaltul dentar este cea mai dura substanta din corp? Stiai ca osteoporoza, diabetul si unele boli cardiovasculare sunt asociate cu sanatatea orala ? La fel ca amprentele, nu exista doi dinti identici. Stiai ca adultii au 32 de dinti, pisicile 30, iar cainii 42?

Studiu: 47% dintre copiii pana in 6 ani au nevoie de tratamentul cariilor dentare

Studiul realizat de o clinica de stomatologie pentru copii a fost facut pe 30.000 de pacienti din Romania, in mare parte din mediul urban, de-a lungul a doua perioade comparative de doi ani, respectiv 2014-2015 si 2016-2017, cu scopul de a masura impactul campaniilor de informare si educare a populatiei cu privire la importanta preventiei si tratarii din timp a afectiunilor dentare in randul copiilor. In perioada 2016-2018, numarul copiilor pana in varsta de 3 ani dusi pentru prima data la medicul dentist este de 3 ori mai mare fata de 2014-2015, iar 47% dintre copiii pana in 6 ani au nevoie de tratamentul cariilor dentare  De doua ori mai multi copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani au beneficiat de tratamentele de preventie a cariilor. Printre cele mai dese probleme care apar la copiii de pana in 12 ani sunt cariile urgentele detare, problemele ortodontive, dar si afectiuni care necesita tratamente complexe. Sursa informatii: https://www.news.ro