Treceți la conținutul principal

Gura uscata: consecinte, cauze si tratamente

Mai mult decat un inconvenient frustrant, gura uscata poate fi cauzata de respiratia bucala (pe gura), de stres, de o dieta saraca sau chiar de anumite medicamente. Daca este lasata netratata, gura uscata poate duce la aparitia cariilor, la deformarea maxilarului, un microbiom dezechilibrat, precum si la unele probleme digestive.

Indiferent daca ai incercat recent o noua apa de gura cu un continut ridicat de alcool, ai mancat niste biscuiti sarati sau ai urmat un tratament medicamentos, sindromul de gura uscata rezultat poate fi inconfortabil si jenant. Gura uscata poate avea un impact major asupra sanatatii orale, dentare si chiar asupra sanatatii organismului.

Cunoscuta din punct de vedere medical si sub denumirea de xerostomie, gura uscata afecteaza aproximativ 10% din populatie. Stomatologii instruiti pot observa pe cineva care se lupta cu aceasta afectiune, adesea inainte ca pacientul sa-si dea seama ca o experimenteaza. Si acest lucru este important deoarece, atunci cand este lasata netratata, gura uscata poate distruge microbiomele orale, ducand in cele din urma la carii, respiratie urata si alte probleme ale cavitatii orale.

Consecintele sindromului de gura uscata

Aparitia cariilor

Multa lume crede ca doar igiena orala precara si consumul excesiv de dulciuri sunt principalele cazue ale formarii cariilor.  Total neadevarat. Cariile pot aparea si din alte acuze, precum lipsa vitaminelo, demineralizarea dentara sau sindromul gura uscata.
Cariile sunt gauri in dinti formate de bacterii care elimina acizii pe dinti. Acesti acizi  „mananca” apoi smaltul, cauzand descompunerea. Intr-o gura sanatoasa, saliva protejeaza impotriva acestor acizi si previne cariile spaland bacteriile daunatoare si sprijinind remineralizarea.
Gura uscata, in mod evident, perturba acest proces prin faptul ca nu permite dintilor sa se scalde in saliva si poate cauza, de asemenea, scaderea pH-ului gurii in zona acida, care promoveaza in continuare aparitia cariilor, permitand multiplicarea bacteriilor daunatoare. Chiar si cateva ore de gura uscata pot intrerupe microbiomul gurii si pot spori sansele aparitiei unei carii.

Dezechilibrul microbiomului oral

La fel ca si intestinele, gura ta are un microbiom care afecteaza starea ta de sanatate. Cand bacteriile din gura sunt echilibrate, acestea promoveaza vindecarea si remineralizarea dentara. Dar cand microbiomul oral a fost intrerupt din cauza gurii uscate, ducand la o crestere excesiva a bacteriilor rele si scaderea numarului de bacterii benefice, riscul de infectii cu drojdii orale (afulatie) sau carii creste.

Probleme digestive

 Vorbind despre intestin, este important sa retineti ca digestia incepe in gura. Daca nu ai saliva adecvata pentru a incepe ruperea alimentelor in bucati destul de mici si daca aveti un exces de bacterii rele in gura datorita unui nivel pH acid oral, restul sistemului digestiv poate suferi. Si pentru ca ceea ce se intampla in gura se intampla in organism, o abundenta de bacterii rele din gura poate afecta chiar si echilibrul bacteriilor din intestin.

Inflamatii gingivale

 Fara suficienta saliva pentru a neutraliza acizii din gura si pentru a hidrata tesutul delicat orala, pot aparea leziuni dureroase la nivelul gurii. Acestea sunt deosebit de frecvente la pacientii cu cancer.

Cauze ale gurii uscate

Gura uscata poate fi cauzata de o varietate de factori: unii care pot fi preveniti, care fac parte din stilul de viata si altii care sunt mai putin preveniti si sunt rezultatul diagnosticului medical sau al medicamentelor eliberate pe baza de reteta. In cele din urma, intelegerea cauzei va poate ajuta sa intelegeti ce optiuni de tratament sunt disponibile.

Factori din stilul de viata care cauzeaza aparitia gurii uscate:
  • •    Respiratia orala (pe gura). Multi oameni respira pe gura fara sa-si dea seama, mai ales noaptea. Glandele salivare incetinesc productia in timp ce dormim, dar respiratia prin gura exacerbeaza uscarea. Dimineata poate fi dificil sa vorbesti sau sa inghiti.
  • •    Stresul. In ultimii ani am invatat ca stresul poate contribui la o multitudine de conditii de sanatate, cum ar fi cresterea in greutate, insomnia si tensiunea arteriala crescuta. Si, dupa cum se dovedeste, stresul poate provoca, de asemenea, gura uscata.
  • •    Deshidratarea. Deshidratarea este o problema medicala pe care multi oameni nu o identifica decat dupa ce a devenit severa. de fapt, stiinta spune ca daca simti setea, esti deja deshidratat.  Atletii, in special, sunt expusi riscului de deshidratare care poate provoca uscaciunea gurii, la fel ca diabeticii.

Cauze medicale ale uscaciunii gurii
  • •    Chimioterapia si radiatiile. Chimioterapia si radiatiile pot reduce cantitatea de saliva pe care o pot produce glandele salivare.
  • •    Medicamentele pe baza de prescriptie medicala: Mai mult de 1800 de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, incluzand totul, de la antidepresive la antihistaminice si canabinoide, enumera gura uscata ca efect secundar cunoscut.
  • •    Boli: Este cunoscut faptul ca un numar de boli provoaca uscaciunea gurii ca un simptom comun, incluzand sindromul Sjögren, HIV / SIDA, diabetul, Alzheimer si artrita reumatoida.
  • •    Leziuni ale nervilor: Leziunile capului sau gatului care au inclus leziuni ale nervilor pot, de asemenea, sa influenteze glandele salivare si pot provoca, in consecinta, gura uscata persistenta.

 Tratament    

Singura modalitate de vindecare este tratarea cauzei care sta la originea senzatiei de gura uscata. Daca este efectul medicatiei, medicul va schimba prescriptia sau doza. Daca este vorba despre o disfunctie a glandelor salivare, care a cauzat scaderea fluxului salivar, medicul poate recomanda un medicament pentru ameliorarea functiei acestora.


Alte metode de tratare:
  • Bea des cate putina apa sau bauturi fara zahar.
  • Evita bauturile cu continut de cofeina: cafea, ceai sau unele sucuri, pentru ca acestea amplifica senzatia de gura uscata.
  • Mestecati guma sau luati dropsuri fara zahar, pentru stimularea fluxului salivar (daca glandele salivare functioneaza deficitar).
  • Nu consuma tutun sau alcool, pentru ca amplifica senzatia de gura uscata.
  • Nu uita ca alimentele condimentate sau sarate pot amplifica durerea pe fondul unei guri uscate.
  • Indiferent daca starea ta este un disconfort usor sau o experienta profund dureroasa, merita sa discuti cu medicul tau dentist. Ar putea fi un pas crucial in pastrarea sanatatii gurii si a intregului tau corp.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sistemul de implant multiplu Straumann® Pro Arch a fost introdus în premieră în România

În premieră în România, Dent Estet introduce sistemul premium de implant multiplu Straumann® Pro Arch, care oferă un zâmbet complet în doar 24 de ore! Straumann® Pro Arch reda în proporție de 99% funcționalitatea și estetica naturală a zâmbetului. Sistemul premium de implant multiplu Straumann® Pro Arch este de fapt o lucrare fixă, montată cu ajutorul a 4-6 implanturi inserate în unghiuri și poziții strategice. Sistemul este recomandat persoanelor care și-au pierdut majoritatea dinților sau celor care au dinții prezenți compromiși și irecuperabili. Este alternativa ideală pentru proteza dentara. La DENT ESTET, până pe 31 august, pachetul Straumann® PRO Arch Implant System are mai multe beneficii: Reducere pe ambele arcade, atât pe 4 implanturi, cât și pe 6 implanturi Ghid chirurgical inclus Vindecare rapidă cu tehnologia PRGF Voucher de 1500 de euro pentru lucrarea protetică finală din zirconiu sursa: https://www.eva.ro

Infografic - 7 informatii fascinante despre dinti

Stiati ca smaltul dentar este cea mai dura substanta din corp? Stiai ca osteoporoza, diabetul si unele boli cardiovasculare sunt asociate cu sanatatea orala ? La fel ca amprentele, nu exista doi dinti identici. Stiai ca adultii au 32 de dinti, pisicile 30, iar cainii 42?

Studiu: 47% dintre copiii pana in 6 ani au nevoie de tratamentul cariilor dentare

Studiul realizat de o clinica de stomatologie pentru copii a fost facut pe 30.000 de pacienti din Romania, in mare parte din mediul urban, de-a lungul a doua perioade comparative de doi ani, respectiv 2014-2015 si 2016-2017, cu scopul de a masura impactul campaniilor de informare si educare a populatiei cu privire la importanta preventiei si tratarii din timp a afectiunilor dentare in randul copiilor. In perioada 2016-2018, numarul copiilor pana in varsta de 3 ani dusi pentru prima data la medicul dentist este de 3 ori mai mare fata de 2014-2015, iar 47% dintre copiii pana in 6 ani au nevoie de tratamentul cariilor dentare  De doua ori mai multi copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani au beneficiat de tratamentele de preventie a cariilor. Printre cele mai dese probleme care apar la copiii de pana in 12 ani sunt cariile urgentele detare, problemele ortodontive, dar si afectiuni care necesita tratamente complexe. Sursa informatii: https://www.news.ro